Centrum Dziecka Tulinek:

Telefon  604 302 626

Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Kuchnia

W Centrum Dziecka Tulinek znajduje się bogato i nowocześnie wyposażona kuchnia. Wszystkie potrawy są przygotowane przez wykwalifikowany personel, który dba o to by dzieci jadły zdrowo, świeżo i pysznie. Produkty są dostarczane każdego dnia i starannie selekcjonowane. Jadłospis jest przygotowywany przez wykwalifikowaną panią dietetyk, która dba o to, by posiłki były zbilansowane. W razie pytań czy wątpliwości związanych z dietą dzieci zawsze służy pomocą.

Nasze Tulinki mają codziennie dostęp do świeżych warzyw i owoców. Pani dietetyk przy współpracy z wychowawcami i pracownikami pionu żywienia cyklicznie prowadzi zajęcia kulinarne, w których Nasze Tulinki biorą chętnie udział. W Centrum pieczemy również torty na urodzinki naszych słodziaków – kolorowe i pyszne! Realizowana innowacja pedagogiczna: Mądry Maluch.

JAK POWINNA WYGLĄDAĆ ZBILANSOWANA DIETA DLA MALUCHA?

W ciągu pierwszych kilku lat życia dziecko bardzo intensywnie się rozwija. Na poszczególnych etapach życia ma różne zapotrzebowania pokarmowe – inne dla niemowlaka, a inne dla „starszaka” kończącego przedszkole. W Centrum Dziecka Tulinek doskonale o tym wiemy i dlatego staramy się zapewnić maluchom pożywienie jak najlepiej dostosowane do ich potrzeb rozwojowych.

Gdy dziecko osiąga wiek żłobkowy, bardzo rośnie jego zapotrzebowanie na wapno i żelazo. Bywa, że dzieci w tym wieku wykazują wręcz niedobory tych pierwiastków. Aby temu przeciwdziałać, należy wzbogacić dietę dziecka o przetworzone produkty mleczne, takie jak kefir, żółty czy biały ser lub też jogurt. Poza tym zbilansowana dieta malucha powinna być różnorodna i zawierać takie produkty, jak kaszki i płatki owsiane, świeże owoce i warzywa czy jarzynowe zupki.

CO POWINNY JEŚĆ PRZEDSZKOLAKI?

Dzieci w wieku przedszkolnym potrzebują przede wszystkim energii! To zrozumiałe, bo wzmożony ruch i aktywność fizyczną, jaką malcy okazują w tym wieku, łączy się w naturalny sposób z zapotrzebowaniem organizmu na węglowodany. Drugą rzeczą, jaką dzieci w przedszkolu (i nie tylko!) bardzo potrzebują, są witaminy i składniki mineralne, które wzmacniają odporność i zapewniają prawidłową mineralizację kości.

Jaka powinna być zbilansowana dieta przedszkolaka? Przede wszystkim zróżnicowana i skomponowana w taki sposób, by zachęcić go do jedzenia potraw różnego typu, wzbogaconych o pełen przegląd składników odżywczych. Ponadto przedszkolak powinien jeść kilka posiłków w ciągu dnia, tak by zapewnić mu niezbędną ilość kalorii do prawidłowego rozwoju – i dużo energii do harców i zabaw z rówieśnikami!

ZAJĘCIA KULINARNE DLA DZIECI SŁUPSK

Prowadzimy zajęcia kulinarne dla dzieci w placówkach w Słupsku. To dodatkowe warsztaty dla malców lubiących pomagać rodzicom w przygotowywaniu posiłków i pieczeniu ciast.

Organizujemy zajęcia kulinarne dla dzieci obejmujące zarówno teorię jak i praktykę.  Najmłodsi uczą się, czym jest zbilansowana dieta i dlaczego ważne jest regularne spożywanie owoców i warzyw. Zdobywają wiedzę na temat mikro- i makroelementów występujących w produktach spożywczych. Omawiamy podstawową budowę i funkcjonowanie układu pokarmowego. Rozmawiamy o tym, jak jakość spożywanych posiłków wpływa na samopoczucie oraz jakie są możliwe skutki stosowania niezbilansowanej diety. Przez gry i zabawy dzieci zdobywają informacje o tym, jakie dania są najbardziej popularne w poszczególnych rejonach świata. Podczas zajęć malcy mogą samodzielnie przygotować proste posiłki, dzięki czemu rozwijają samodzielność i wiarę we własne możliwości, ale też zdolności manualne.

Podczas zajęć kulinarnych dla dzieci w Słupsku, najmłodsi odkrywają nowe smaki, zapachy i dania. Uczą się z czego powstaje mąka, cukier czy znajdujący się w niemal każdej lodówce ketchup. Pobudzamy wyobraźnię pokazując, jak poszczególne produkty zmieniają konsystencję i właściwości pod wpływem wody. Rozmawiamy o tym, dlaczego ciasto w piekarniku rośnie, a ubijana śmietana zmienia się w masło.

Kreatywne zajęcia kulinarne dla dzieci pobudzają wyobraźnię najmłodszych i pomagają poznawać świat. Skłaniają do zadawania pytań dotyczących tego, skąd bierze się ryż i dlaczego warto jeść marchew. W ofercie Centrum Dziecka jest również opieka dzienna nad dziećmi w Słupsku. Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami działalności naszych placówek. Zapraszamy do kontaktu.

 

kuchnia 15
kuchnia 14
kuchnia 0
kuchnia 13
kuchnia 12
kuchnia 11
kuchnia 10
kuchnia 9
kuchnia 8
kuchnia 7
kuchnia 6
kuchnia 5
kuchnia 4
kuchnia 3
kuchnia 2
kuchnia 1
kuchnia 19
kuchnia 20
kuchnia 18
kuchnia 17
kuchnia 16